Gulasz wołowy

500g mięsa wołowego
2 cebule
5 pieczarek
1 marchewka
1 papryka
masło klarowane
papryka słodka
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól, pieprz
1. Łyżkę masła klarowanego dać na patelnię i rozgrzać ją. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, dodać pokrojone w kostkę, umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso (jeśli masz małą patelnię, smaż mięso w partiach, tak żeby mieć na niej na raz max jedną warstwę). Smażyć z dwóch stron mięso aż będzie "różowo/brązowe" (?) i odłożyć do garnka (to samo zrobić z drugą porcją mięsa, jeśli wcześniej się wszystko nie zmieściło) w którym będzie docelowo gulasz.
2. Na tą samą patelnię, na której było robione mięso, dodać trochę masła klarowanego. Kiedy się stopi, wsypać trochę papryki w proszku, tak aby się połączyła z masłem (można jednym i drugim operować więcej/mniej). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wymieszać, podsmażyć. Dodać paprykę również pokrojoną w kostkę, a następnie pokrojone pieczarki. I tak jak wcześniej, mieszać, podsmażać. Jak warzywa będą miękkie (głównie papryka), całą zawartość patelni przesypać do garnka w którym znajduje się mięso.
3. Patelnię zalać ciepłą wodą z czajnika, wymieszać to co na niej pozostało, dodać do garnka. Resztę wody z czajnika i również wlać do garnka trochę ponad wysokość składników.
4. Włączyć mały ogień pod garnkiem, dodać ziele, liście laurowe. Wsypać pokrojoną w kostkę marchew, wymieszać, przykryć pokrywką.
5. Od długości gotowania zależy intensywność gulaszu. Aby mięso stało się całkiem miękkie, powinien się gotować ok godziny (ale właściwie wszystko zależy od jakości, i wielkości kawałków mięsa, więc trzeba na bieżąco sprawdzać jak się sprawy w garnku mają :) ).
Komentarze
Prześlij komentarz