Paszteciki krucho drożdżowe z farszem pieczarkowo - serowym
Przepis na te paszteciki przewija się w moim domu już od bardzo dawna, zawsze robiłam je na wigilie (domowe oraz szkolne), a właściwie zawsze kiedy gotowałyśmy z mamą domowy kiszony barszcz, z racji że jest to według mnie idealny do niego dodatek. Ich ogromną zaletą jest to, że nawet same bez towarzystwa barszczu smakują obłędnie, a przy tym robi się je bardzo szybko.
Składniki: /ok. 23 sztuki
farsz:1 duża cebula
500g pieczarek
250g sera żółtego
masło klarowane
sól, pieprz
ciasto:
50g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
500g mąki
150g margaryny (w temp. pokojowej)
2 jaja
1 łyżeczka soli
+ na wierzch pasztecików:
1 jajo
kminek lub czarnuszka
FARSZ:
1. Obrać cebulę i pokroić drobno. Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce (na dużych oczkach).
2. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Wrzucić cebulę, mieszać. Gdy będzie zeszklona, dodać starte pieczarki. Posolić lekko, żeby szybciej puściły sok. Co jakiś czas mieszać. Kiedy z pieczarek odparuje cała woda, doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić do wystygnięcia.
3. Zetrzeć ser na tarce (również na dużych oczkach)
4. Do zimnych pieczarek dodać starty ser, wymieszać.
1. Najpierw należy zająć się rozczynem z drożdży. Do śmietany dodajemy pokruszone świeże drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy, aż powstanie 'masa bez grudek' i odstawiamy.
2. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać margarynę i ucierać palcami, należy zrobić to szybko, żeby margaryna nie stała się ciepła.
3. Do utartej margaryny z mąką dodać jaja, sól i rozczyn drożdżowy. Wymieszać wszystkie składniki, a następnie wyrabiać. Gotowe ciasto zostawić pod przykryciem na ok 30 min do delikatnego wyrośnięcia.
4. Można już zaczynać zabawę z formowaniem bułeczek. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Wyłożyć papier do pieczenia na blaszce, przygotować miski z farszem i ciastem oraz łyżkę.
5. Wziąć trochę ciasta. Uformować kuleczkę, następnie rozbić na niezbyt cienki placek. Łyżką nałożyć farsz, zawinąć ciasto w taki sposób jak pierogi, docisnąć na łączeniu, odłożyć na blaszkę łączeniem do dołu (tu należy pilnować, żeby ciasto w żadnym miejscu nie było za cienkie, szczególnie na łączeniach aby podczas pieczenia farsz nie wypłynął)
6. Kiedy masz już całą blachę pasztecików, należy przygotować 'rozbełtane' jajo i kminek (lub czarnuszkę). Posmarować bułeczki, posypać kminkiem. Dzięki temu będą złote z góry.
7. Wyglądające jak wyżej bułeczki wsadzamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40 min w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz