Ogórkowa
Zdecydowanie jestem fanką szybkich i prostych przepisów. Dzisiaj chciałam pokazać Wam jak smacznie i w ekspresowym tempie przygotować zupę ogórkową bez mięsa, której smak z dzieciństwa kojarzy chyba każdy :) Bez zbędnego gadania, zapraszam do wspólnego gotowania! :)
Składniki:
1 cebula
3 marchewki
2 pietruszki
150g ryżu
500g ogórków kiszonych
1 łyżka masła klarowanego (lub masła)
liść laurowy (2 szt.)
ziele angielskie (3 szt.)
sól, pieprz
sól, pieprz
ok. 3 l wody
2. W garnku na zupę, rozgrzać masło klarowane. Gdy będzie ciepłe, wrzucić cebulę, mieszać do momentu 'zeszklenia' (jeśli cebula za bardzo zacznie się podsmażać, można dodać więcej masła). Dodać startą marchew i pietruszkę. Co chwile mieszać, dodawać po trochę wody, aby warzywa szybciej zmiękły i by się nie spaliły.
3. W międzyczasie zetrzeć na tarce ogórki. Jeśli macie ogórki ze słoika, koniecznie zostawcie wodę, dolejemy ją do wywaru, zupa będzie wtedy miała jeszcze bardziej intensywny smak :) Jeśli macie pod ręką halę targową, lub miejsce w którym ogórki kiszone sprzedawane są na wagę, weźcie ze sobą na zakupy słoik i kupując ogórki poproście też o trochę wody :)
5. Czekać, aż cała woda w garnku wypełni się esencją z warzyw. W międzyczasie zająć się ryżem. Dokładnie go umyć wlewając i wylewając zimną wodę z naczynia w którym się znajduje , po czym wsypać go do zupy.
6. Dodać liść laurowy, ziele angielskie mieszać, a następnie przykryć garnek pokrywką i zostawić go na małym ogniu.
7. Kiedy ryż będzie miękki, wrzucić do garnka starte ogórki (dopiero teraz, ponieważ długie gotowanie ogórków sprawia że twardnieją). Również na małym ogniu i pod przykryciem gotować jeszcze chwilę aż wszystkie smaki się połączą. Dodać sól i pieprz do smaku, jeszcze chwilę podgotować aż smak będzie nam odpowiadał.
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz