Ogórkowa

Zdecydowanie jestem fanką szybkich i prostych przepisów. Dzisiaj chciałam pokazać Wam jak smacznie i w ekspresowym tempie przygotować zupę ogórkową bez mięsa, której smak z dzieciństwa kojarzy chyba każdy :)  Bez zbędnego gadania, zapraszam do wspólnego gotowania! :)



Składniki:
1 cebula
3 marchewki
2 pietruszki
150g ryżu 
500g ogórków kiszonych
1 łyżka masła klarowanego (lub masła)
liść laurowy (2 szt.)
ziele angielskie (3 szt.)
sól, pieprz
ok. 3 l wody



1. Obrać cebulę, marchewki, pietruszki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Marchewki i pietruszki zetrzeć na tarce.


2. W garnku na zupę, rozgrzać masło klarowane. Gdy będzie ciepłe, wrzucić cebulę, mieszać do momentu 'zeszklenia' (jeśli cebula za bardzo zacznie się podsmażać, można dodać więcej masła). Dodać startą marchew i pietruszkę. Co chwile mieszać, dodawać po trochę wody, aby warzywa szybciej zmiękły i by się nie spaliły.


3.  W międzyczasie zetrzeć na tarce ogórki. Jeśli macie ogórki ze słoika, koniecznie zostawcie wodę, dolejemy ją do wywaru, zupa będzie wtedy miała jeszcze bardziej intensywny smak :) Jeśli macie pod ręką halę targową, lub miejsce w którym ogórki kiszone sprzedawane są na wagę, weźcie ze sobą na zakupy słoik i kupując ogórki poproście też o trochę wody :)


4. Jak warzywa zmiękną i zaczną wydawać intensywny zapach, zalać je gorącą wodą z czajnika. Jeśli mamy wodę z ogórków, również należy ją wlać. Na małym ogniu doprowadzić zupę do wrzenia.



5. Czekać, aż cała woda w garnku wypełni się esencją z warzyw. W międzyczasie zająć się ryżem. Dokładnie go umyć wlewając i wylewając zimną wodę z naczynia w którym się znajduje , po czym wsypać go do zupy.


6. Dodać liść laurowyziele angielskie mieszać, a następnie przykryć garnek pokrywką i zostawić go na małym ogniu.


7.  Kiedy ryż będzie miękki, wrzucić do garnka starte ogórki (dopiero teraz, ponieważ długie gotowanie ogórków sprawia że twardnieją). Również na małym ogniu i pod przykryciem gotować jeszcze chwilę aż wszystkie smaki się połączą. Dodać sól i pieprz do smaku, jeszcze chwilę podgotować aż smak będzie nam odpowiadał.



Smacznego! :)




Komentarze

Popularne posty